Listeners:
Top listeners:
Costa Blanca Radio The Sound Of The Costa
Radio Costa The Sound Of The Costa
FeelGood Radio The Sound Of The Costa
Daar gaan we weer. Je gaat even weg. Naar Nederland, een paar weken familie, of gewoon even de rust opzoeken buiten de toeristenchaos. Je huis blijft achter. Stil. Warm. En in de hoek: die ene monstera, je geliefde kentia, misschien zelfs een paar eigenwijze stekjes. Ze kijken je aan zoals een hond dat zou doen – maar dan met bladeren. En jij denkt: “ach, dat redden ze wel.” Spoiler: dat doen ze dus vaak níet. Daarom hierbij een gids: “Zo overleven je planten de zomer in Spanje”
Planten zijn net mensen: ze houden van gezelschap. Door ze dichter bij elkaar te zetten, creëren ze samen een soort mini-jungleklimaat. Dat helpt om de luchtvochtigheid iets op peil te houden. Maar let op: geen siësta in de volle zon. Vooral aan de zuid- of westkant van Spaanse huizen is het licht in mei al genadeloos. Dus:
Ik spreek uit ervaring: mijn goudpalm zag er ooit uit alsof hij drie uur in de friteuse had gestaan.
De klassieke fout: vlak voor vertrek je planten verdrinken “voor de zekerheid”. Niet doen.
Beter is een goede, langzame watergift 24 uur van tevoren, zodat de grond het gelijkmatig opneemt. En daarna:
Planten met stevige wortels, zoals monstera’s, zuigen daar rustig een week op door. Palmen houden van vochtige lucht, maar niet van blubber. Geloof me.
Ja, je kunt een waterfles ondersteboven in de aarde steken. Maar test dat systeem eerst. Soms loopt-ie in één nacht leeg, soms gebeurt er drie weken niks. En als je potgrond te compact is, werkt het sowieso niet. Ik gebruik het alleen bij grote planten in serieuze potten. En alleen als ik erbij sta om het te controleren. Anders voelt het alsof je de kat laat oppassen op het vogelhuisje.
Heb je iemand die wil langskomen? Geweldig. Maar geef ze géén roman mee. Kort en duidelijk werkt beter:
Ik laat altijd een handgeschreven briefje achter. Mijn standaardregel: “Als je twijfelt, kijk dan naar de palm. Die liegt nooit.”
Planten kunnen ook in Spanje de zomer prima drie weken overleven met wat minder water en licht. Wat ze niet overleven? Hitte, zon én natte voeten tegelijk. Laat dus nooit een schoteltje vol water onder een pot staan. Houd het luchtig, houd het stabiel – en bovenal: houd het simpel.
Een huis met karakter heeft planten met eigenheid. En die verdienen het om je afwezigheid te overleven zonder trauma. Met een beetje planning krijgen ze dat best voor elkaar. En als je thuiskomt, staan ze daar gewoon weer. Stil. Groener. En een beetje trots.
Geschreven door Lucas Martínez
expatleven kamerplanten planten plantverzorging als je weg bent zomer in spanje
© 2025 The Sound Of The Costa; All Rights Reserved